Sportiviteit en Respect
Sport moet sportief blijven. Want sportiviteit draagt bij aan een leuke, plezierige en veilige sportbeoefening.
Niet zonder trots kan worden gesteld dat onze vereniging bij derden altijd een positieve naam heeft als het gaat om begrippen als Organisatie en Fair Play. Normen en waarden zijn bij Excelsior, hoewel ze niet expliciet waren omschreven, altijd belangrijk. Sociale controle binnen onze vereniging is rijkelijk aanwezig.
Maar door maatschappelijke ontwikkelingen en diverse maatregelen van het KNKV blijkt dat normen en waarden niet langer als vanzelfsprekend kunnen worden beschouwd. Mede gelet op de groei van het ledenaantal is waakzaamheid geboden en is ook bij onze vereniging het voeren van een actief beleid gericht op preventie en repressie noodzakelijk.
Het bestuur en haar kader zijn verantwoordelijk voor het scheppen van een aantrekkelijk en veilig sportklimaat binnen onze vereniging. Daarnaast is het haar taak dat naast het bevorderen van het aantal gediplomeerde scheidsrechters ook de leden zich bewust zijn van zijn/haar invloed en verantwoordelijkheden met betrekking tot fair play, normen/waarden en respectvolle omgang met elkaar.
Invoering
Bij CKV Excelsior proberen we dit door invulling te geven aan het masterplan Arbitrage KNKV en de handleiding Korfbal, speel het volgens de regels. Dit alles om de sportiviteit en het respect van onze leden voor elkaar en de korfbalsport te verhogen.
Om dit te realiseren stelt het bestuur een twee sporen-beleid voor:
* één pijler richt zich op het masterplan Arbitrage, het beter en meer opleiden van scheidsrechters in met name de jeugdcategorie. Hierover zijn op de ledenvergadering in mei 2009 nadere afspraken gemaakt. Voor de inhoud van dit plan wordt verwezen naar de scheidsrechters coördinator of een van de bestuursleden.
* En in de andere pijler wordt aandacht besteed aan sportiviteit en respect bij CKV Excelsior. De verkorte regels hiervoor die onze vereniging nastreeft zijn hieronder kort weergegeven.
Deze regels behelzen de onderwerpen:
- Algemene gedragscodes.
- codes voor de sporters, trainers en toeschouwers.
- Coaching omgang "andere" kinderen.
- Handleiding calamiteiten in de sport.
- Preventie incidenten seksuele intimidatie.
Gedragscodes
In het algemeen geldt voor iedereen:
- Respect, fatsoen, sportiviteit en behulpzaamheid zijn belangrijke waarden binnen de vereniging, je bent het visitekaartje van de vereniging.
- De vereniging en haar leden tonen zich een goed gastheer voor bezoekers.
- Een lid keurt geweld, discriminatie, pesten en vandalisme af.
- Een lid heeft respect voor eigendommen van anderen en is aansprakelijk voor door hem/haar aangerichte schade.
- Een lid is zuinig op zijn/haar vereniging en de accommodatie.
- Een lid spreekt een ander aan op ongewenst gedrag en is hier zelf ook op aanspreekbaar.
- Hiervoor wordt verwezen naar de kleurkaart KNKV (een digitale copie wordt nog gevoegd).
- Je bent het voorbeeld voor alle sporters, begeleiders en toeschouwers.
- Voorkom agressief, onsportief gedrag in woord en gebaar, je bent een voorbeeld.
- ontwikkel teamrespect voor de tegenstander, de scheidsrechter en begeleiding van de tegenstander.
- Afspraken zijn belangrijk. De jeugd rekent erop dat u ze nakomt.
- Winnen van een wedstrijd kan mooi zijn, maar een schouderklopje voor een geleverde individuele prestatie is ook winnen.
- Neem zelf actie of rapporteer aan het bestuur als leden en/of toeschouwers zich ernstig misdragen.
- moedig uw kind en anderen aan, geef hem/haar een 'duwtje' in de rug, maar forceer het kind nooit.
- gun kinderen de tijd om te leren, ze moeten al zoveel.
- Grof taalgebruik en het beledigen en/of belagen van spelers, scheidsrechters, begeleiding en andere supporters horen bij ons niet thuis, applaus voor goed spel van zowel uw team als van de tegenstander doet wonderen, veroordeel elk gebruik van geweld.
- respecteer de beslissingen van de scheidsrechters,zorg ervoor dat uw gedrag sportief is; goed voorbeeld doet goed volgen.
Coaching omgang "andere" kinderen
Ter ondersteuning van de trainers wordt elk jaar aandacht besteed aan omgang met (andere) kinderen. Dit betreft niet de technische aspecten van een korfbaltraining maar gaat nader in op “kinderen met een stoornis zoals adhd en autisme†op de korfbaltraining. Door Ellis Koster en Marja Bocxe (docenten/deskundigen) zal jaarlijks voor de trainers van de aspiranten en pupillen een voorlichting worden gehouden. Daarnaast coachen zij in voorkomend geval de trainers individueel.
Handleiding calamiteiten in de sport
Verder volgt het bestuur de handleiding Calamiteiten in de Sport van de Sportservice Zuid-Holland. In deze handleiding staat een praktisch protocol beschreven wat de procedure is bij een eventuele calamiteit zoals mishandeling of overlijden op het sportveld. Uiteraard hopen wij hier als vereniging nooit mee te maken te krijgen. Indien zich toe een mishandeling of overlijden zich voordoet bij onze vereniging is hiervoor de voorzitter, Leen van den Hooff het eerste aanspreekpunt (contactpersoon).
Media en calamiteiten
Tegenwoordig zit de media er boven op als er een calamiteit plaatsvindt op of rond het sportveld. Sport is en wordt steeds belangrijker in de huidige samenleving en de media berichten hier steeds vaker over. De media (kranten e.d.) wordt te woord gestaan door de voorzitter, Leen van den Hooff. Alleen hij staat de pers te woord, andere (kader) leden van de vereniging niet. Zij dienen de pers te verwijzen naar de voorzitter. Verder worden er geen journalisten op het sportpark toegelaten behalve wanneer zij daartoe zijn uitgenodigd door de voorzitter.
Vertrouwenspersonen
Sporten doe je voor je plezier en we hopen dat wij een vereniging zijn waarin iedereen zich thuis kan voelen, ongeacht de sportcapaciteiten en/of culturele achtergrond. Het kan natuurlijk voorkomen, dat spelers/leden/ouders van jeugdleden zich even helemaal niet thuis voelen of met een probleem rondlopen dat ze niet kwijt kunnen. Dat kan zover gaan dat er behoefte is aan een persoon waarbij men zijn of haar hart kan luchten. Soms zal het gaan om alleen een luisterend oor, soms om de daadwerkelijke oplossing van een klacht of conflict. Hiervoor heeft onze vereniging een vertrouwenspersonen.
Seksuele intimidatie is elke vorm van seksueel gedrag die iemand als ongewenst of gedwongen ervaart. Het gaat er dus niet om hoe iemand het bedoelt, maar om hoe de ander het ervaart. Het kan zijn dat de 'pleger' zich niet bewust is van het ongemak dat hij de ander bezorgt. Als de ander hem erop aanspreekt, zal hij waarschijnlijk zijn excuses aanbieden en het niet meer doen. Sommigen intimideren of misbruiken echter wel bewust - en dat is lastiger aan te pakken. NOC*NSF heeft gedragsregels ter voorkoming van seksuele intimidatie opgesteld.
Deze regels laten zien hoe trainers, begeleiders en sporters kunnen zorgen voor een veilig en prettig sportklimaat. Ze geven alle partijen houvast bij twijfel over bepaalde situaties of gedragingen. Het erop toezien dat deze regels worden nageleefd, is de verantwoordelijkheid van een ieder bij onze vereniging.
Regels preventie seksuele intimidatie:
- De begeleider moet zorgen voor een omgeving en een sfeer waarbinnen de sporter zich veilig voelt.
- De begeleider onthoudt zich ervan de sporter te bejegenen op een wijze die de sporter in zijn waardigheid aantast, én verder in het privé-leven van de sporter door te dringen dan nodig is voor het gezamenlijk gestelde doel.
- De begeleider onthoudt zich van elke vorm van (machts)misbruik of seksuele intimidatie tegenover de sporter.
- Seksuele handelingen en seksuele relaties tussen de begeleider en de jeugdige sporter tot zestien jaar zijn onder geen beding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel misbruik.
- De begeleider mag de sporter niet op zodanige wijze aanraken dat de sporter en/of de begeleider deze aanraking naar redelijke verwachting als seksueel of erotisch van aard zal ervaren, zoals doorgaans het geval zal zijn bij het doelbewust (doen) aanraken van geslachtsdelen, billen en borsten.
- De begeleider onthoudt zich van seksueel getinte verbale intimiteiten.
- De begeleider zal tijdens training(sstages), wedstrijden en reizen gereserveerd en met respect omgaan met de sporter en de ruimte waarin de sporter zich bevindt, zoals de kleedkamer of de hotelkamer.
- De begeleider heeft de plicht de sporter te beschermen tegen schade en (machts)misbruik als gevolg van seksuele intimidatie. Daar waar bekend of geregeld is wie de belangen van de (jeugdige) sporter behartigt, is de begeleider verplicht met deze personen of instanties samen te werken, opdat zij hun werk goed kunnen uitoefenen.
Afsluiting
Het bestuur van CKV Excelsior staat volledig achter het door de KNKV gevoerde beleid ten aanzien van Sportiviteit en respect, het Masterplan Arbitrage, de handleiding “Korfbal, speel het volgens de regels†en richtlijnen seksuele intimidatie alsmede de handleiding calamiteiten in de sport van het sportservice Zuid-Holland.
Het bestuur van CKV Excelsior